Sony Vaio P - малък и евтин, според разбиранията на компанията

След няколко седмици на очакване, Sony разкри своето предложение за търсещите малък и лек компютър. А както можеше и да се очаква - цената му е по-висока от всеки останал модел, който бихме нарекли umpc.

Vaio P е с още по-минималистични размери дори от пърия 7-инчов модел на Asus Eee PC, теглото му също е по-ниско от ултрамобилните решения на другите компании. Всъщност трудно е да се определи дали трябва да бъде наречен "персонален компютър" или "джобен компютър".

Ето и спецификациите на Sony Vaio P:

  • Размери: 244 х 119 х 20 мм
  • Тегло: 635 грама
  • Процесор: Intel Atom Z530 @ 1,33 GHz
  • Памет: 2 GB
  • Диск: 60GB HHDD, 64GB SSD или 128GB SSD
  • Екран: 8 инча, 1600х768 точки
  • ОС: Windows Vista
  • Допълнителни слотове: 2 USB, SD/Memory stick слот, мрежова карта, приставка за външен монитор
  • Възможности за връзка: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth, 3G, GPS

Sony ще предлага мъничето с 3-клетъчна батерия, която според компанията трябва да осигури до 4 часа работа, а като опция ще има и 6-клетъчна батерия осигуряваща до 8 часа живот без зареждане.

Интересно е, че екранът на Vaio P е с много висока разделителна способност за 8-инчовия си диагонал, което може би ще доведе до трудности при разчитане на по-дребен текст. От друга страна, една от най-дразнещите черти на 7-инчовите ултрамобилни решения бе, че на екрана може да се визуализира прекалено малко информация.

За да се спести място Sony не са оставили пространство под клавиатурата и тъчпада е заменен от миниатюрен кръгъл бутон разположен между останалите клавиши. Самата клавиатура е също с редуцирани размери, но поне на снимка изглежда достатъчно голяма за комфортно писане.

Не е за пренебрегване и факта, че Sony са побрали и GPS приемник в корпуса на Vaio P, което ще го направи още по-полезен за хората, които искат решение за из път.

Колегите от Engadget.com вече са успели да направят и две филмчета, както и достатъчно количество снимк (няколко от които съм прикачил тук).

Sony са направили още един хитър ход при разработването на модела - компанията всъщност не е пуснала на пазара поредния модел с характеристики като всички останали. Вместо това Vaio P е по-малък, по-лек и в някои отношения - с повече възможности. Така напълно оправдано японската компания иска и по-висока цена за творението си - може стартовата да е около 900 USD, но при добавянето на екстри сумата достига до 1500 USD, което е далеч от термина "евтин".

 

Галерия: