операционна система

Ubuntu 10.04 'Lucid Lynx' влиза в бета

Една от най-разпорстранените Linux дистрибуции - Ubuntu излезна с бета на задаващата се версия 10.04 'Lucid Lynx'. Финалната версия трябва да се появи на бял свят на 29 април.

Промените в тази версия ще са насочени към социалната интегрираност на работното пространство и промяната на облика с по-привлекателен за потребителя. Постигането на първата от тези цели ще се дължи на интегрирането на MeMenu, което използва микроблогинг клиента Gwibber за следене на кратки съобщения и блогове. На практика това означава, че потребителите ще имат интегрирана поддръжка на twitter, identi.ca, Facebook и други в самата работна площ на своя компютър.

Галерия: 

Google Chrome OS в действие

Можете да си поиграете да я инсталирате на USB или на CD и да заредите компютъра с нея, като проверите как се държи и каква част от хардуера разпознава - там ще ви трябва и някакво количество късмет.

Google Android за масите

Всеки, който е любопитен какво точно представлява Google Android OS вече може да разбере това напълно безболезнено. В code.google.com има група, която се занимава с прехвърлянето на Android към x86 платформа и съвсем скоро се появи версия 0.2 на работата им.

Google не мирясват: ще пускат Chrome OS

Google отново поднася интересна новина - компанията обяви намерението си в скоро време да пусне своя собствена операционна система, носеща името Chrome OS - приликата с името на неотдавна пуснатия браузър на компанията никак не е случайна.

Резултати от анкета: Идеалната операционна система за umpc?

В тази анкета и аз самият се включих с един глас, но няма да кажа за кой вариант гласувах. Важен в крайна сметка е окончателния сбор, а той този път е доста показателен. Общо анкетата събра 44 гласа, а ето и как се разпределиха те.